Doorstroomtoets po

Met ingang van schooljaar 2023-2024 is het tijdpad veranderd van aanmelden leerlingen bij hun voorkeur van vo-school door ouders. Er komt een centrale aanmeldweek, waarin leerlingen aangemeld moeten worden. Deze aanmeldweek vindt plaats van 25 – 31 maart 2024. Daarnaast wordt de afnameperiode van de doorstroomtoets (voorheen eindtoets) en aanmeldperiode omgedraaid.

Waarom is de wet 'Doorstroomtoetsen po' ingevoerd?

  • Het tijdpad bij de schooladvisering en de doorstroomtoets verandert om leerlingen meer gelijke kansen te bieden. Tot en met schooljaar 2022/2023 hebben leerlingen met een bijgesteld advies een kleinere kans om naar de vo-school te gaan die zij willen. Omdat zijn zich later aanmelden dan andere leerlingen. Doordat alle leerlingen zich straks tegelijk aanmelden bij het vo, hebben zij dezelfde kans op een plek op de school die zij willen. Dit draagt bij aan kansengelijkheid.
  • Een centrale aanmeldweek later dan 1 april is onwerkbaar voor het vo, doordat op het vo voldoende tijd ingebouwd moet worden voor de formatie van het volgende schooljaar.
  • Daarnaast wordt in het nieuwe tijdpad de periode tussen de afgifte van het voorlopig schooladvies en de afname van de doorstroomtoets korter. Dat zorgt ervoor dat de meting van de cognitieve taal- en rekenvaardigheden van de leerlingen niet nog veel kan veranderen, bijvoorbeeld door toetstraining. Dit levert ook een bijdrage aan gelijke kansen voor elke leerling.
  • De benaming doorstoomtoets is gekozen, om te benadrukken dat de toets één onderdeel vormt in de doorstroom naar het voortgezet onderwijs. En dat de toets en groep 8 geen eindstation vormen in de onderwijsloopbaan van de leerling.
  • De verschillende toetsen komen onder het kwaliteitstoezicht van één partij (het College voor Toetsen en Examens). Dit is goed voor de betrouwbaarheid van de toetsen en verkleint de kans op incidenten.
  • Voor leerlingen uit het po, het so en het sbo die de overstap maken naar het vso, geldt de centrale aanmeldweek niet.

Alle leerlingen schrijven zich voortaan gelijktijdig in bij het vo. Zij doen dit pas met het definitieve schooladvies, dus na de afname van de eindtoets en een eventueel bijgesteld advies. Hiervoor is het nodig dat het definitieve schooladvies eerder bekend is dan nu, zodat het vo tijd heeft om de inschrijvingen te verwerken. Het professionele oordeel van de school blijft leidend voor plaatsing in het voortgezet onderwijs. Daarom is er eerst het schooladvies en volgt daarna de doorstroomtoets als second opinion. Nieuw is dat de school het schooladvies naar boven bijstelt als de leerling de doorstroomtoets beter heeft gemaakt dan het voorlopige schooladvies, tenzij het in het belang is van de leerling om dit niet te doen. Het schooladvies wordt niet meer naar beneden bijgesteld.

 

Hoe ziet het nieuwe tijdpad eruit?

Vinkje Magister blauw
Scholen melden zich tussen 1 oktober en 15 november aan voor een doorstroomtoets.
Vinkje Magister blauw
Leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies.
Vinkje Magister blauw
Leerlingen maken in de eerste 2 weken van februari de door stroomtoets.
Vinkje Magister blauw
Uiterlijk 15 maart ontvangen de scholen de uitslag van de doorstroomtoets.
Vinkje Magister blauw
Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart van hun school het definitieve schooladvies.
Vinkje Magister blauw
Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich tegelijk, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school.

Visuele weergave van de aanpassingen

Doorstroomtoets po

Tijdsbesparend, veilig en AVG-proof de aanmeldingen in Magister krijgen? Lees meer over 'Slim koppelen'.

Wat betekent dit voor het vo?

  • De po school stelt het voorlopig schooladvies bij naar boven, overeenkomstig het toetsadvies. Als het in het belang van de leerling is om hiervan af te wijken, wordt in het onderwijskundig rapport (OKR) de motivatie hiervoor omschreven.
  • Met het schooladvies uit het OKR schrijven leerlingen zich in voor een vo school in de centrale aanmeldweek. Deze vindt plaats tussen 25 - 31 maart 2024! Open dagen en voorlichtingsactiviteiten moeten dus vóór deze tijd plaatsvinden.
  • De vo school mag geen andere gegevens eisen, zoals een aanvullende toets.
  • De vo school mag niet aan de basisschool vragen het schooladvies aan te passen (zowel naar boven als naar beneden).
  • De verwachting is dat met deze nieuwe maatregel er meer dubbele adviezen gegeven gaan worden.
  • Doordat het schooladvies leidend is voor toelating in het vo en niet wordt meer bijgesteld, kan de vo school starten op 1 april met de definitieve aanmeldgegevens voor de formatie.
  • De vo school mag een eigen of regionaal afgesproken plaatsingsbeleid hanteren, zoals loting of het voorrang geven aan broertjes en zusjes. (Uitzondering scholen in de regio Amsterdam vanaf schooljaar 2024/2025 mogen geen voorrang geven aan broertjes en zusjes of leerlingen van basisscholen met een eenzelfde grondslag).
  • De vo school mag zelf bepalen in welke klas de leerling wordt geplaatst. Deze klas moet minimaal het niveau bevatten van het schooladvies dat de po school gegeven heeft.
  • Een school mag een leerling weigeren, bijvoorbeeld wanneer de school niet kan voldoen aan de ondersteuningsbehoeften van de leerling. In dat geval geldt de huidige zorgplicht en is de vo school verplicht om een andere school te vinden voor de leerling.

Bronnen

Rijksoverheid > Schooladvies en eindtoets basisschool
Rijksoverheid > Handreiking schooladvisering
Rijksoverheid > Veelgestelde vragen over de doorstroomtoets en overgang naar het vo
De VO Gids > De doorstroomtoets en landelijke aanmeldprocedure